Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką
Ciasta Z kremem Z owocami

Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką

()

Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką

Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką to ciasto na spodzie z biszkoptu, z kremem budyniowym, świeżymi truskawkami i galaretką truskawkową. Krem budyniowy idealnie równoważy się z truskawkami i galaretką które dodają mu świeżości. Sprawdzi się idealnie zarówno od święta jak i na co dzień w letnie dni. Zapraszam też po przepisy na inne ciasta tutaj 🙂

Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką
Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką
Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką

Składniki na foremkę ok. 30 x 25 cm

Biszkopt

  • 3 małe jajka lub 2 duże
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu winnego

Krem budyniowy

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 750 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła

Dodatkowo

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 litr wrzątku
  • 1 kg truskawek
  • gorzka herbata z cytryną i cukrem do nasączenia biszkoptu*

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i zalać octem winnym, dokładnie wymieszać (żółtka zrobią się pięknie kremowe).

Cukier dodawać porcjami do ubitych białek, cały czas ubijając.

Żółtka delikatnie wmieszać do białek i zmiksować. Dodać przesianą mąkę i zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników.

Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 175C.

Ostudzić.

Galaretkę rozpuścić we wrzątku zgodnie z opisem na opakowaniu, zostawić do stężenia.

Budyń najlepiej ugotować dzień wcześniej. W tym celu należy zagotować dwie szklanki mleka (500 ml) razem z cukrem. W pozostałym mleku (1 szklanka, 250 ml) rozpuścić proszek budyniowy, mąkę i żółtka. Dokładnie wymieszać i wlać do zagotowanego mleka, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dobrym sposobem na budyń bez grudek jest zmiksowanie go od razu po ugotowaniu blenderem ręcznym lub w malakserze. Dzięki temu ma idealnie gładką konsystencję.

Budyń przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Wyjąć kostkę masła z lodówki i również zostawić w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Zmiksować na jednolity krem.

Biszkopt nasączyć lekko ponczem z herbaty. Wyłożyć krem budyniowy i wyrównać.

Na krem układać truskawki przekrojone na pół, przecięciem do góry.

Truskawki zalać tężejącą galaretką. Galaretka nie może być płynna, bo wszystko ucieknie nam bokami, musi być już widocznie galaretkowata 🙂

Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

*Poncz z herbaty robię z 1/2 szklanki wrzątku, 2 torebek herbaty, 1-2 łyżek soku z cytryny i 4-5 łyżeczek cukru.

Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką
Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką
Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką
Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

3 komentarze

    1. Przykro mi, że coś nie wyszło, aczkolwiek bez większej ilości szczegółów nie potrafię się odnieść do tego zarzutu, ani nic doradzić 🙂 Korzystałam z tego przepisu wielokrotnie i nie miałam nigdy problemu, więc proszę napisać co konkretnie nie wyszło.

  1. Witam chciałam odnieść się do komentarza od Cookie podczas gotowania budyniu wychodzą kluchy u mnie za każdym razem ale po całkowitym stężeniu przy gotowaniu miksuję budyń na najwyższych obrotach mikserem i budyń robi się kremowy bez grudek polecam spróbować przy kolejnej próbie pozdrawiam Monika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *