Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką
Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką to ciasto na spodzie z biszkoptu, z kremem budyniowym, świeżymi truskawkami i galaretką truskawkową. Krem budyniowy idealnie równoważy się z truskawkami i galaretką które dodają mu świeżości. Sprawdzi się idealnie zarówno od święta jak i na co dzień w letnie dni. Zapraszam też po przepisy na inne ciasta tutaj 🙂
Składniki na foremkę ok. 30 x 25 cm
Biszkopt
- 3 małe jajka lub 2 duże
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki octu winnego
Krem budyniowy
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
- 750 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
Dodatkowo
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 litr wrzątku
- 1 kg truskawek
- gorzka herbata z cytryną i cukrem do nasączenia biszkoptu*
Przygotowanie
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i zalać octem winnym, dokładnie wymieszać (żółtka zrobią się pięknie kremowe).
Cukier dodawać porcjami do ubitych białek, cały czas ubijając.
Żółtka delikatnie wmieszać do białek i zmiksować. Dodać przesianą mąkę i zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 175C.
Ostudzić.
Galaretka
Galaretkę rozpuścić we wrzątku zgodnie z opisem na opakowaniu, zostawić do stężenia.
Krem budyniowy
Budyń najlepiej ugotować dzień wcześniej. W tym celu należy zagotować dwie szklanki mleka (500 ml) razem z cukrem. W pozostałym mleku (1 szklanka, 250 ml) rozpuścić proszek budyniowy, mąkę i żółtka. Dokładnie wymieszać i wlać do zagotowanego mleka, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dobrym sposobem na budyń bez grudek jest zmiksowanie go od razu po ugotowaniu blenderem ręcznym lub w malakserze. Dzięki temu ma idealnie gładką konsystencję.
Budyń przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Wyjąć kostkę masła z lodówki i również zostawić w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Zmiksować na jednolity krem.
Wykończenie
Biszkopt nasączyć lekko ponczem z herbaty. Wyłożyć krem budyniowy i wyrównać.
Na krem układać truskawki przekrojone na pół, przecięciem do góry.
Truskawki zalać tężejącą galaretką. Galaretka nie może być płynna, bo wszystko ucieknie nam bokami, musi być już widocznie galaretkowata 🙂
Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
*Poncz z herbaty robię z 1/2 szklanki wrzątku, 2 torebek herbaty, 1-2 łyżek soku z cytryny i 4-5 łyżeczek cukru.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
W życiu nie widziałem bardziej gównianego przepisu na krem. To jakaś porażka.
Przykro mi, że coś nie wyszło, aczkolwiek bez większej ilości szczegółów nie potrafię się odnieść do tego zarzutu, ani nic doradzić 🙂 Korzystałam z tego przepisu wielokrotnie i nie miałam nigdy problemu, więc proszę napisać co konkretnie nie wyszło.
Witam chciałam odnieść się do komentarza od Cookie podczas gotowania budyniu wychodzą kluchy u mnie za każdym razem ale po całkowitym stężeniu przy gotowaniu miksuję budyń na najwyższych obrotach mikserem i budyń robi się kremowy bez grudek polecam spróbować przy kolejnej próbie pozdrawiam Monika