Ciasto z mascarpone, wiśniami i galaretką
Na pysznym, czekoladowym spodzie to doskonały przepis na lato, gdy zaczyna się sezon na wiśnie. Bez problemu możemy jednak też wykorzystać mrożone wiśnie. Ciasto wychodzi przepyszne. Czekoladowy spód jest dość gruby, ale nie ciężki i lekko wilgotny. Połączenie słodkiego kremu i kwaśnych wiśni pasuje doskonale i tworzy spójną całość.
Zapraszam po inne przepisy na ciasta z owocami tutaj 🙂



Składniki na tortownicę średnicy 26-28 cm
Ciasto
- 230 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 120 ml oleju
- 250 ml wrzącej wody
- 80 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 220 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wrzątku
Dodatkowo
- 400 g wiśni bez pestek (świeże lub mrożone)
- 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
Przygotowanie
Ciasto
- Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Jajka zmiksować z olejem, mlekiem i cukrem. Miksować ok 2 minut. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Na koniec wlewać strumieniem wrzącą wodę, cały czas mieszając. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 175 stopniach. Ostudzić.
Krem
- Śmietankę, mascarpone i cukry miksujemy na wysokich obrotach, aż krem zacznie gęstnieć.
- Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i ostudzić. Wlewać strumieniem do kremu, cały czas mieszając. Krem rozprowadzić równomiernie na ostudzone ciasto.
Wykończenie
- Na krem równomiernie rozłożyć owoce.
- Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć wylać na rozłożone na cieście owoce.
- Ciasto schłodzić, najlepiej przez noc.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!