Uwielbiam ciasto ze śliwkami. A ciasto kruche pasuje do nich moim zdaniem idealnie. Do tego delikatna kruszonka i deser idealny. Te ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką z pewnością zachwyci Was i Waszych gości!
Zapraszam też po inne przepisy na ciasta z owocami tutaj!
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 5 jajek (osobno żółtka i białka)
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 600 g śliwek
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder i cukier waniliowy rozetrzeć w rękach z masłem, pokrojonym w kostkę. Dodać żółtka i zagnieść na kruche ciasto.
- Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Drugą małą część zagnieść z kakao i również schować do lodówki.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C.
- Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
- Po ok. 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, duże ciasto wyłożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wyłożyć przekrojone śliwki, przekrojoną częścią do góry.
- Na wyłożone owoce, “skubać” kawałki ciasta czekoladowego odrywając po kawałeczku i równomiernie układając. Następnie wylać pianę i również równomiernie rozsmarować. Na wierzch “skubać” białą część ciasta.
- Piec ciasto ok. 40 min.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!