Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Te pyszne i proste ciasto ze śliwkami i kruszonką smakuje każdemu! Delikatne, ucierane ciasto na spodzie, pomiędzy soczyste śliwki i pyszna kruszonka na wierzchu idealnie komponują się w przepyszny deser. Ciasto sprawdzi się na wiele różnych okazji.
Zapraszam po inne przepisy na inne ciasta z owocami tutaj 🙂


Składniki na formę 25×30 cm
Ciasto
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 5 jajek
- 360 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 200 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g miękkiego masła
- 350 g mąki
Dodatkowo
- 1 kg śliwek węgierek
Przygotowanie
Kruszonka
- Składniki na kruszonkę zagnieść lub wyrobić w malakserze.
- Odstawić do lodówki.
Śliwki
- Śliwki wymyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki.
Ciasto
- Miękkie masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i solą przez 3-5 minut na puszystą masę.
- Stopniowo dodawać jajka.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy.
- Miksować tylko do połączenia składników.
- Rozłożyć ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Śliwki układać na cieście przekrojoną częścią do góry.
- Na wierzch wysypać równomiernie kruszonkę.
- Ciasto piec 40-45 minut w 180 stopniach (góra/dół).


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta ucieranego z owocami. Przepyszne. Słodycz ciasta równoważą kwaskowate śliwki, dzięki czemu ciacho smakuje obłędnie. Zrobiłam kruszonkę z połowy składników, jak dla mnie to wystarczająca ilość na ten wymiar blaszki. Polecam gorąco! 😋