Cukinia faszerowana mięsem mielonym, pieczarkami i kaszą kuskus
To pyszna i sycąca propozycja na obiad, ale doskonale sprawdzi się też na inne posiłki. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a połączenie jest świetne!
Zapraszam po inne przepisy na inne dania główne tutaj 🙂


Składniki na 6 porcji
- 3 średnie cukinie
- 400 g mięsa mielonego
- 100 g kaszy kuskus
- 200 g pieczarek
- 300 ml bulionu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 60 g tartej mozzarelli.
- sól, pieprz, curry, papryka słodka, kumin, cukier
Przygotowanie
- Cukinię umyć i odciąć końcówki. Przekroić wzdłuż na pół. Usunąć łyżką nasiona. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
- Mięso podsmażyć na patelni na złoty kolor, dodać poszatkowaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki i smażyć przez kilka minut razem. Doprawić solą, pieprzem, curry, papryką słodką, kuminem i 1 łyżeczką cukru. Zalać bulionem i wsypać kaszę kuskus, gotować pod przykryciem aż większość płynu wsiąknie.
- Nakładać łyżką farsz do cukinii. Posypać serem. Piec 20 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem) lub 220 stopniach (góra/dół).


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!