Cinnamon roll (cynamonki) nadają się idealnie na do kawy czy szklanki mleka. Na śniadanie, na deser czy jako słodka przekąska. Są pyszne! A przepis jest najlepszy 😉 Ciasto wychodzi pulchne i puszyste, nie za suche, idealne. Można je jeść na ciepło albo na zimno. Chociaż powiem od razu, że na ciepło, od razu po upieczeniu, polukrowane są po prostu obłędne! Gorąco polecam!
Polecam też wersję z Nutellą tutaj 🙂
Składniki
Ciasto:
- 5 szklanek mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1/3 szklanki stopionego masła
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 1/3 szklanki miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanku białego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut.
- Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt. Wysmarować miękkim masłem i posypać cukrem i cynamonem.
- Zwinąć w rulon o pociąć na ok. 12 równych kawałków.
- Ułożyć na blachę i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
- Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.
- Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (lukier z 5 czubatych łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody).
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!