Czekoladowa tarta bez pieczenia z serkiem mascarpone i jagodami to szybkie ciasto, idealne na letnie dni. Przepis na tę tartę nie wymaga pieczenie, przez co jego przygotowanie zajmuje naprawdę niezwykle mało czasu.

Składniki
- 300 g czekoladowych ciastek ze śmietankowym lub waniliowym nadzieniem (mogą być Hit’y lub Bonitki)
- 50 g gorzkiej czekolady 90%
- 50 g masła
- 330 ml śmietanki kremówki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 3 cukry waniliowe
- 4-5 łyżek cukru pudru
- kilka kropel esencji waniliowej
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie gorącej wody
- jagody
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Ciasteczka zmiksować w malakserze z gorzką czekoladą i roztopionym masłem. Powstanie ciasto, którym można wyłożyć foremkę na tartę.
Krem:
- Śmietankę zmiksować z serkiem mascarpone, cukrami i aromatem. Na koniec dodać rozpuszczoną i lekko ostudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto.
- Na wierzch ułożyć jagody. Ciasto jest najlepsze po schłodzeniu na następny dzień.
