Czekoladowe ciasteczka z marcepanem
Te ciasteczka z marcepanem przypadną do gustu każdemu, kto lubi czekoladę i marcepan. Połączenie jest doskonałe 🙂 Ciasteczka są mocno czekoladowe. Wyjątkowy sposób na miłą niespodziankę 🙂
Po inne świąteczne inspiracje zapraszam tutaj 🙂
Składniki
- 250 g mąki
- 150 g miękkiego masła
- 130 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 40 g kakao
- 200 g marcepanu
PRZYGOTOWANIE
- Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę z kakao. Zagnieść szybko kruche ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub zamrażarki. Najlepiej podzielić je na 2-3 części i schłodzić osobno, a następnie po kolei wyciągać do wałkowania, by się nie kleiło.
- Ciasto grubo rozwałkować. Wykrawać kółka, serduszka lub inne kształty. Na środek dawać kawałek marcepanu, lekko rozpłaszczony. Nałożyć ciasto o tym samym kształcie, lekko pozlepiać brzegi i przygnieść lekko widelcem.
- Piec 12 minut w 180 stopniach.
- Ciasteczka można posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!