Nie będę ukrywała, że ten czekoladowy tort bezowy z gruszkami jest trochę czasochłonny – aczkolwiek przeważnie torty mają to do siebie, że przygotowanie zajmuje trochę czasu. Tort w wersji bezowej może być natomiast miłą odmianą dla tych tradycyjnych biszkoptowych a efekt jest zdecydowanie wow 🙂
Przepisy na inne ciasta czekoladowe znajdziecie tutaj 🙂

Składniki
Bezy:
- 8 białek
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki kakao
Masa:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 3-4 miękkie gruszki
- 2 łyżki + ½ szklanki cukru
- ½ szklanki wody
- 1 łyżeczkę żelatyny
- Sok z ½ cytryny
- Kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE
Bezy:
Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 24 cm. Dwa kolejne kawałki papieru zostawić puste, będą potrzebne również.
Ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Ubijać przez kolejne parę minut po czym dodać kakao. Dokładnie zmiksować.
Pianę podzielić na 5 części. Trzy części wyłożyć równomiernie na 3 narysowane kółka, tworząc 3 blaty bezowe. Z dwóch pozostałych części strzykawką lub rękawem cukierniczym robić linie na papierze w odstępach 2,5 cm.
Piec około godzinę w 140 stopniach.
Masa:
Gruszki obrać, usunąć gniazda i pokroić na cienkie plasterki. Polać sokiem z cytryny i posypać 2 łyżkami cukru.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody.
Białka ubić z 1/2 szklanki cukru.
Żółtka zmiksować z rozpuszczoną czekoladą.
Dodać 8-9 łyżek żelatyny. Dokładnie zmiksować. Następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
Wykończenie
Jedno kółko bezy położyć na spód tortownicy. Wylać połowę masy czekoladowej i wyłożyć połowę gruszek. Położyć drugie kółko bezowe. Przykryć drugą częścią masy i wyłożyć resztę gruszek. Przykryć 3 kółkiem.
Schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.
Upieczone linie bezowe pokroić na słupki ok. 5 cm. Użyć do dekoracji boków i góry tortu.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!