Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym i ryżem oraz dużą ilością papryki to doskonały pomysł na szybki obiad. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu a całość smakuje naprawdę smacznie. Mięso dobieramy dowolnie, ja dodałam mięsa wołowego i według mnie wyszło idealnie.
Zapraszam też po przepisy na inne obiady tutaj 🙂



Składniki na 4-5 porcji
- 700-800 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
- 150 g ryżu
- 1 duża cebula
- 2-3 papryki (u mnie czerwona i żółta)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml czerwonego wina półwytrawnego lub wytrawnego
- 1 litr bulionu wołowego (korzystam z bulionu ze słoiczka Winiary – ma dobry skład i sprawdza się idealnie gdy potrzebujemy na szybko bulion do jakiegoś dania) – 45 g rozpuszczam w 1 litrze wrzątku
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz, papryka słodka, cukier, chili, czubryca zielona
Przygotowanie
- Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżeczką oleju. Smażymy mięso mielone na rumiany kolor, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ze sobą kolejne parę minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę oraz koncentrat pomidorowy.
- Dodajemy wino i mieszamy. Wsypujemy ryż i mieszamy.
- Doprawić 1-2 łyżeczkami soli, 1-2 łyżeczkami cukru, 2 łyżkami słodkiej papryki, odrobiną pieprzu chili i czubrycą.
- Następnie wlewamy bulion i pod przykryciem, na małym ogniu gotujemy przez 25 minut.
- Gotowe 🙂


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
świetny przepis. danie wychodzi pyszne 🙂