Domowe bułki do burgerów
Są rewelacyjne! Z tego przepisu wychodzą mięciutkie i maślane. Przed podaniem można posmarować je od środka oliwą i podsmażyć na patelni, wtedy smak jest jeszcze lepszy! Instrukcję do przygotowania burgerów znajdziecie poniżej 🙂
Zajrzyjcie też po przepis na kotlety z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej do burgerów tutaj 🙂
i po przepis na domowe burgery à la McChicken tutaj 🙂
Składniki na 6 sztuk
Zaczyn
- 25 g mąki pszennej
- 120 g mleka
Ciasto zasadnicze
- Zaczyn
- 200 g zimnego mleka
- 20 g cukru
- 7g drożdży instant
- 30 g mleka w proszku
- 1 ½ łyżeczki (7 g) soli koszernej
- 1 jajko
- 360 g mąki pszennej
- 45 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo
- Roztrzepane jajko
- Sezam do posypania
Przygotowanie
Zaczyn
- Połącz mleko i mąkę w średnim rondlu. Umieść na średnim ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje do postaci pasty.
- Zdjąć z ognia i przełożyć do misy miksera.
Ciasto
- Do zaczynu dodaj zimne mleko i wymieszaj do połączenia, sprawdzając palcem, czy nie jest gorętsze niż letnie (zimne mleko powinno wystarczająco schłodzić gorący zaczyn).
- Dodać cukier, drożdże, mleko w proszku, sól, jajko i mąkę. Miksować przy użyciu haka do wyrabiania ciasta.
- Wyrabiać ciasto na średnich obrotach, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ścianek miski, około 12 minut. Ciasto będzie bardzo lepkie.
- Dodaj masło i miksuj przez kolejne 5 minut, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Przenieś ciasto do natłuszczonej miski i przykryj ją folią.
- Umieść ciasto w ciepłym miejscu i wyrastaj do podwojenia objętości, około 1 ½ godziny.
- Podzielić ciasto na 6 równych porcji, formując bułeczki i układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
- Odstawić bułeczki na 10 minut. Następnie piec przez 18 minut w 185 stopniach.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!