Domowe burgery à la McChicken smakują rewelacyjnie. Składają się z pysznych, domowych bułek i kotletów z kurczaka usmażonych we frytkownicy beztłuszczowej, chociaż spokojnie można usmażyć je też na patelni. Domowe burgery à la McChicken to idealny sposób na zdrowy fast food.
Zapraszam po inne przepisy na dania główne tutaj 🙂
Składniki na 6 sztuk
BUŁKI
Zaczyn
- 25 g mąki pszennej
- 120 g mleka
Ciasto zasadnicze
- Zaczyn
- 200 g zimnego mleka
- 20 g cukru
- 7g drożdży instant
- 30 g mleka w proszku
- 1 ½ łyżeczki (7 g) soli koszernej
- 1 jajko
- 360 g mąki pszennej
- 45 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo
- Roztrzepane jajko
- Sezam do posypania
KOTLETY
- 700 g piersi z kurczaka
- 100 g bułki tartej
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
- oliwa
DODATKOWO
- 3-4 liście sałaty lodowej
- opcjonalnie: 6 plastrów sera topionego
- majonez
Przygotowanie
BUŁKI
Zaczyn
- Połącz mleko i mąkę w średnim rondlu. Umieść na średnim ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje do postaci pasty.
- Zdjąć z ognia i przełożyć do misy miksera.
Ciasto
- Do zaczynu dodaj zimne mleko i wymieszaj do połączenia, sprawdzając palcem, czy nie jest gorętsze niż letnie (zimne mleko powinno wystarczająco schłodzić gorący zaczyn).
- Dodać cukier, drożdże, mleko w proszku, sól, jajko i mąkę. Miksować przy użyciu haka do wyrabiania ciasta.
- Wyrabiać ciasto na średnich obrotach, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ścianek miski, około 12 minut. Ciasto będzie bardzo lepkie.
- Dodaj masło i miksuj przez kolejne 5 minut, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Przenieś ciasto do natłuszczonej miski i przykryj ją folią.
- Umieść ciasto w ciepłym miejscu i wyrastaj do podwojenia objętości, około 1 ½ godziny.
- Podzielić ciasto na 6 równych porcji, formując bułeczki i układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
- Odstawić bułeczki na 10 minut. Następnie piec przez 18 minut w 185 stopniach.
KOTLETY
- Mięso z piersi kurczaka rozdrobnić w malakserze o dużej mocy. Wymieszać z 1 płaską łyżeczką soli i pieprzu i 3 łyżeczkami czosnku granulowanego.
- Bułkę tartą wymieszać z 0,5 łyżeczki soli i pieprzu, 2 łyżeczkami słodkiej papryki i czosnku granulowanego.
- Kotlety obtoczyć z dwóch stron w przyprawionej bułce. Posmarować zamoczonym w oliwie pędzelkiem.
- Smażyć w 200 stopniach przez 15 minut.
WYKOŃCZENIE
- Bułki rozkroić na pół. Każdą połówkę od środka posmarować oliwą i podpiec na rozgrzanej, suchej patelni, aż się zarumieni.
- Dolną połówkę posmarować majonezem.
- Na wierzch położyć posiekaną sałatę lodową.
- Opcjonalnie można położyć plasterek sera topionego. Następnie położyć usmażonego kotleta.
- Drugą połówkę bułki również posmarować majonezem. Położyć na kotlecie.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Twoje domowe burgery wyglądają przepysznie 😉