Dania główne

Domowe burgery à la McChicken

()

Domowe burgery à la McChicken smakują rewelacyjnie. Składają się z pysznych, domowych bułek i kotletów z kurczaka usmażonych we frytkownicy beztłuszczowej, chociaż spokojnie można usmażyć je też na patelni. Domowe burgery à la McChicken to idealny sposób na zdrowy fast food.

Zapraszam po inne przepisy na dania główne tutaj 🙂

Domowe burgery à la McChicken
Domowe burgery à la McChicken

Domowe burgery à la McChicken
Domowe burgery à la McChicken

Składniki na 6 sztuk

BUŁKI

Zaczyn

  • 25 g mąki pszennej
  • 120 g mleka


Ciasto zasadnicze

  • Zaczyn
  • 200 g zimnego mleka
  • 20 g cukru
  • 7g drożdży instant
  • 30 g mleka w proszku
  • 1 ½ łyżeczki (7 g) soli koszernej
  • 1 jajko
  • 360 g mąki pszennej
  • 45 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo

  • Roztrzepane jajko
  • Sezam do posypania

KOTLETY

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 100 g bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
  • oliwa

DODATKOWO

  • 3-4 liście sałaty lodowej
  • opcjonalnie: 6 plastrów sera topionego
  • majonez

Przygotowanie

BUŁKI
Zaczyn

  1. Połącz mleko i mąkę w średnim rondlu. Umieść na średnim ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje do postaci pasty.
  2. Zdjąć z ognia i przełożyć do misy miksera.

Ciasto

  1. Do zaczynu dodaj zimne mleko i wymieszaj do połączenia, sprawdzając palcem, czy nie jest gorętsze niż letnie (zimne mleko powinno wystarczająco schłodzić gorący zaczyn).
  2. Dodać cukier, drożdże, mleko w proszku, sól, jajko i mąkę. Miksować przy użyciu haka do wyrabiania ciasta.
  3. Wyrabiać ciasto na średnich obrotach, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ścianek miski, około 12 minut. Ciasto będzie bardzo lepkie.
  4. Dodaj masło i miksuj przez kolejne 5 minut, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  5. Przenieś ciasto do natłuszczonej miski i przykryj ją folią.
  6. Umieść ciasto w ciepłym miejscu i wyrastaj do podwojenia objętości, około 1 ½ godziny.
  7. Podzielić ciasto na 6 równych porcji, formując bułeczki i układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  9. Odstawić bułeczki na 10 minut. Następnie piec przez 18 minut w 185 stopniach.

KOTLETY

  1. Mięso z piersi kurczaka rozdrobnić w malakserze o dużej mocy. Wymieszać z 1 płaską łyżeczką soli i pieprzu i 3 łyżeczkami czosnku granulowanego.
  2. Bułkę tartą wymieszać z 0,5 łyżeczki soli i pieprzu, 2 łyżeczkami słodkiej papryki i czosnku granulowanego.
  3. Kotlety obtoczyć z dwóch stron w przyprawionej bułce. Posmarować zamoczonym w oliwie pędzelkiem.
  4. Smażyć w 200 stopniach przez 15 minut.

WYKOŃCZENIE

  1. Bułki rozkroić na pół. Każdą połówkę od środka posmarować oliwą i podpiec na rozgrzanej, suchej patelni, aż się zarumieni.
  2. Dolną połówkę posmarować majonezem.
  3. Na wierzch położyć posiekaną sałatę lodową.
  4. Opcjonalnie można położyć plasterek sera topionego. Następnie położyć usmażonego kotleta.
  5. Drugą połówkę bułki również posmarować majonezem. Położyć na kotlecie.
Domowe burgery à la McChicken
Domowe burgery à la McChicken

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]