Chlebki Naan to taki klasyczny dodatek do dań z kuchni indyjskiej. Sprawdzą się jednak nie tylko do dań z kurczakiem czy rozmaitych curry warzywnych. Można je podawać nawet jako dodatek do hummusu zamiast pieczywa 🙂
Oryginalnie wypieka się je w tradycyjnym piecu Tandoor. W domowych warunkach wystarczy zwykła patelnia 🙂
Domowe chlebki Naan z tego przepisu są bardzo delikatne i mięciutkie.
Przykład na danie z wykorzystaniem chlebków znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na ok dużych 8 chlebków
- 480 g mąki
- 240 g mleka
- 120 g jogurtu naturalnego
- 30 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki suchych
- 1-2 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie
Masło klarowane rozpuścić, przecisnąć do niego czosnek przez praskę i wymieszać.
Mleko zagrzać, dodać do niego drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, cukier, sól, jogurt i oliwę z oliwek i dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić ręcznie choć zdecydowanie bardziej polecam w robocie. Jednolite ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą i posypanej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
Chlebki najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem, jednak można je po usmażeniu zawinąć w folię aluminiową i odgrzać później w piekarniku.
Ciasto podzielić na 8 równych części (jeśli ktoś chce to może na więcej, wtedy wyjdą mniejsze chlebki).
Na posypanej mąką stolnicy rozpłaszczyć kawałki ciasta i cienko rozwałkować.
Rozgrzać suchą patelnie. Na nią kłaść rozwałkowane ciasto i smażyć z obu stron (około 2 minuty na każdą stronę) aż ciasto się zacznie rumienić.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
a co z tym czosnkiem?
Informacja jest w pierwszym zdaniu 🙂 :
Masło klarowane rozpuścić, przecisnąć do niego czosnek przez praskę i wymieszać.