Domowe mięso do kebaba lub gyrosa możemy bardzo łatwo zrobić sami w domu. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować nasze mięso i zostawić na noc w lodówce. Następnie nadziewamy wszystko na szpikulec i pieczemy w piekarniku. Dla dodatkowego efektu polecam zrobić domowe bułki do kebaba – przepis poniżej 🙂
Przepis na domowe bułki do kebaba znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 2-3 porcje
- 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości
- 3/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie, lub można dać mniej)
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo
- bułki do kebaba (przepis tutaj)
- sałata lodowa
- pomidorki
- ogórek
- czerwona cebula
- sos czosnkowy
Przygotowanie
Dzień wcześniej przygotować marynatę.
Mięso z kurczaka rozbić tłuczkiem, umieścić w misce.
Wszystkie składniki na marynatę (jeśli ktoś nie lubi ostrego to pominąć płatki chili) wymieszać i zalać mięso, dokładnie wmasować marynatę w kurczaka. Odstawić na jeden dzień lub na noc.
Następnego dnia kawałki kurczaka nabić na szpikulec do szaszłyków. Koniec wbić w przekrojoną na pół cebulę i postawić na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Mięso piec 60 minut w 190 stopniach (mięso z czasem może się przewrócić, gdy cebula zmięknie – nie wpłynie to na efekt 🙂 )
Mięso podawać w bułce lub na talerzu z dodatkami.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!