Dania główne Okazje Przekąski Przekąski słone

Domowe mięso do gyrosa/kebaba

()

Domowe mięso do kebaba lub gyrosa możemy bardzo łatwo zrobić sami w domu. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować nasze mięso i zostawić na noc w lodówce. Następnie nadziewamy wszystko na szpikulec i pieczemy w piekarniku. Dla dodatkowego efektu polecam zrobić domowe bułki do kebaba – przepis poniżej 🙂

Przepis na domowe bułki do kebaba znajdziecie tutaj 🙂

Domowe mięso do gyrosa/kebaba
Domowe mięso do gyrosa/kebaba

Domowe mięso do gyrosa/kebaba
Domowe mięso do gyrosa/kebaba
Domowe mięso do gyrosa/kebaba
Domowe mięso do gyrosa/kebaba

Składniki na 2-3 porcje

  • 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie, lub można dać mniej)
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo

  • bułki do kebaba (przepis tutaj)
  • sałata lodowa
  • pomidorki
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • sos czosnkowy

Przygotowanie

Dzień wcześniej przygotować marynatę.

Mięso z kurczaka rozbić tłuczkiem, umieścić w misce.

Wszystkie składniki na marynatę (jeśli ktoś nie lubi ostrego to pominąć płatki chili) wymieszać i zalać mięso, dokładnie wmasować marynatę w kurczaka. Odstawić na jeden dzień lub na noc.

Następnego dnia kawałki kurczaka nabić na szpikulec do szaszłyków. Koniec wbić w przekrojoną na pół cebulę i postawić na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Mięso piec 60 minut w 190 stopniach (mięso z czasem może się przewrócić, gdy cebula zmięknie – nie wpłynie to na efekt 🙂 )

Mięso podawać w bułce lub na talerzu z dodatkami.

Domowe mięso do gyrosa/kebaba
Domowe mięso do gyrosa/kebaba

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]