Z azjatyckiej soboty zrobił się azjatycki weekend. Wczoraj Pad Thai z kurczakiem (przepis znajdziecie tutaj). A dzisiaj powstało domowe sushi 🙂 U mnie zawsze bez surowej ryby, więc prawdziwi miłośnicy sushi pewnie by mnie zlinczowali, ale po prostu nie lubię surowych ryb i mięs 🙂
Dlatego też w moim sushi lądują zawsze takie rzeczy jak wędzony na ciepło lub na zimno łosoś, surimi, pieczony łosoś lub też czasami same warzywka. Do tego dochodzą dodatki takie jak almette, szczypiorek, sezam. Z warzyw najbardziej lubię dodawać do sushi ogórka, marchewkę i paprykę. Obowiązkowo zawsze też awokado 🙂
Składniki na 3 rulony (ok 25 sztuk sushi)
- 3 listki nori
- 250 g ryżu do sushi
- 2 łyżki octu ryżowego + 1 łyżka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 marchewki
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1/2 awokado
- 100 g wędzonego łososia
- 1/2 papryki
- szczypiorek
- almette śmietankowy lub z suszonymi pomidorami
- wasabi
- sos sojowy
- mata do sushi
Przygotowanie:
Ryż:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotować zaprawę do ryżu. W tym celu należy wymieszać 2 łyżki octu ryżowego z 2 łyżeczkami cukru i 1/2 łyżeczką soli. Zaprawą polać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Ryż studzić pod przykryciem.
Przygotowanie:
- Warzywa pokroić wzdłuż w cienkie paski.
- To samo robimy z awokado i łososiem.
- Rozkładamy matę do sushi.
- Na macie układamy listek nori, błyszczącą stroną do dołu.
- Do małej miseczki wlewamy zimnej wody i dodajemy łyżkę octu ryżowego. Woda będzie nam służyła do zwilżenia rąk, by łatwiej rozprowadzało się ryż.
- Zwilżamy dłoń i rozprowadzamy ostudzony ryż na listku nori. Powinien być w całości pokryty z wyjątkiem wąskiego paska od góry.
- Na wyłożony ryż układamy nasze ulubione dodatki. Spokojnie mogą wystawać, obetnie się je później.
- Zwijamy delikatnie naszą rolkę.
- Gotową rolkę kroimy na mniejsze kawałki. Przed podaniem sushi trzymamy w lodówce.
- Domowe sushi podajemy z wasabi, sosem sojowym, marynowanym imbirem i innymi ulubionymi dodatkami.
Moja ulubiona kombinacja na domowe sushi:
Łosoś, awokado, papryka, marchewka, ogórek, wasabi, almette śmietankowe
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Na 500 g ryżu ok. 70-80 g octu ryżowego i max. 15 g cukru.
twój stary
Zero informacji o tym jak i w jakich proporcjach przygotować zaprawę. Żałosny przepis chyba pisany przez dziecko
Wszystkie informacje potrzebne do przygotowania zaprawy, łącznie z proporcjami są w treści przepisu.
a z serkiem almette co robimy? 🤔 bo jest wymieniony w przepisie w nie ma w wykonaniu jak można go użyć
ja go nakładam na ryż 🙂 szczególnie dobrze smakuje w połączeniu z łososiem albo jak są same warzywa 🙂
… [Trackback]
[…] Read More: kulinarna-inspiracja.pl/domowe-sushi/ […]