Domowy kebab jest bardzo prosty do przygotowania. W tym wpisie znajdziecie głównie przepis na bułki do kebaba. Sam środek pozostawiam Waszej kreatywności, każdy lubi co innego. Na dole opisałam jakie dodatki ja wykorzystałam 🙂 Same bułki robi się bardzo szybko i są genialne. Dwie wykorzystałam od razu a dwie zamroziłam 🙂
W podobnym klimacie robiłam kiedyś tortilkę z kurczakiem, przepis tutaj 🙂
Składniki na 4 porcje
- 600 g mąki
- 250 g wody
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- sezam do posypania + jajko
Przygotowanie
Drożdże zalać ciepłą wodą (250 g). Dodać cukier i dokładnie wymieszać. W dużej misce umieścić mąkę, sól, olej i jogurt. Dodać wodę z drożdżami i dokładnie wyrobić ciasto. Można je wyrobić również w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h (przykryć ścierką).
Piekarnik nagrzać do 200 C. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta utworzyć koło i lekko spłaszczyć ręką. Posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posypać obficie sezamem. Piec przez 30 minut.
Ciasto wyciągnąć, przekroić na 4 ćwiartki. Wykorzystać do kebaba z ulubionymi dodatkami.
Bułkę przed nałożeniem dodatków można podpiec dodatkowo w opiekaczu z grillem.
U mnie kurczak usmażony z cebulą i przyprawą kebab-gyros. Mix sałat, papryka, kukurydza, ogórek, pomidorki oraz domowy sos czosnkowy (majonez, jogurt, czosnek, cukier, pieprz, sól).
Inspiracja zaczerpnięta z przepisowni thermomix
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!