Domowy twaróg robiony sposobem podejrzanym u babci 😉 Do tego domowy chlebek i miód albo pomidorki, pycha! A ten przepis to dowód na to, że zrobienie domowego twarogu to nic trudnego 🙂
Składniki
- 1,5 litra mleka pełnotłustego (najlepiej prosto od krówki)
- 2 płaskie łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE
- Mleko wlać do dużego garnka i odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce aż się zrobi kwaśne.
- Po tym czasie zrobi się gruba warstwa na wierzchu. Posypać ją cukrem i podzielić delikatnie nożem na 8 części.
- Całość podgrzewać na malutkim ogniu. Ważne, żeby NIE doprowadzić do wrzenia. Można włączać i wyłączać kuchenkę, by temperatura była wystarczająca, ale mleko się nie gotowało. W ten sposób podgrzewać całość przez około 20 minut.
- Przelać twaróg przez drobne sito i odsączyć serwatkę.