Drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką
Ciasta Drożdżowe Jabłeczniki i szarlotki Z owocami

Drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką

()

Pyszne i mięciutkie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką.

Wykonanie jest bardzo proste. Ciasto nie zawiera jajek. Ciasto drożdżowe wychodzi bardzo delikatne. Jabłka dodatkowo dodają mu wilgoci.

Inne przepisy na ciasta z owocami znajdziecie tutaj.

Drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką
Drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto

  • 50 g świeżych drożdży
  • 350 ml letniego mleka
  • 80 g cukru
  • 500 g mąki
  • 70 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 400 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru

Dodatkowo

  • 4-5 jabłek
  • Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać letnie mleko i wymieszać. Odstawić na 20 minut.
  • Mąkę, sól i miękkie masło umieścić w misie miksera. Dodać mieszankę drożdży.
  • Wyrobić ciasto końcówką do ciasta drożdżowego.
  • Ciasto odstawić pod ściereczką na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyłożyć równomiernie wyrośnięte ciasto.
  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wysypać równomiernie na ciasto.
  • Składniki na kruszonkę wyrobić. Kruszonkę wysypać równomiernie na jabłka.
  • Piec 35-40 minut w 180 stopniach (góra/dół).
  • Przechowywać w szczelnym pojemniku.


Drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką
Drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką
Drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką
Drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *