Pyszne i mięciutkie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką.
Wykonanie jest bardzo proste. Ciasto nie zawiera jajek. Ciasto drożdżowe wychodzi bardzo delikatne. Jabłka dodatkowo dodają mu wilgoci.
Inne przepisy na ciasta z owocami znajdziecie tutaj.
Składniki na blaszkę ok 30x40cm
Ciasto
- 50 g świeżych drożdży
- 350 ml letniego mleka
- 80 g cukru
- 500 g mąki
- 70 g miękkiego masła
- szczypta soli
Kruszonka
- 400 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
Dodatkowo
- 4-5 jabłek
Przygotowanie
- Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać letnie mleko i wymieszać. Odstawić na 20 minut.
- Mąkę, sól i miękkie masło umieścić w misie miksera. Dodać mieszankę drożdży.
- Wyrobić ciasto końcówką do ciasta drożdżowego.
- Ciasto odstawić pod ściereczką na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyłożyć równomiernie wyrośnięte ciasto.
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wysypać równomiernie na ciasto.
- Składniki na kruszonkę wyrobić. Kruszonkę wysypać równomiernie na jabłka.
- Piec 35-40 minut w 180 stopniach (góra/dół).
- Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!