Oto drożdżówki z Nutellą. Drożdżowe zawijańce, znane ze swojego tradycyjnego przepisu w wersji z cynamonem są równie dobre z innymi dodatkami, takimi jak Nutella! Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki
- 4 1/2-5 szklanek mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1/3 szklanki stopionego masła
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 słoik Nutelli
PRZYGOTOWANIE
- Mleko podgrzać (nie może być gorące, tylko ciepłe). Cukier wsypać do miski i zalać mlekiem. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Następnie dodać roztopione masło, jajka i sól, a następnie dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt. Wysmarować Nutellą.
- Zwinąć w rulon o pociąć na ok. 12 równych kawałków.
- Ułożyć na blachę i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
- Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!