Dwukolorowe ciasteczka misie to super pomysł na wspólne wypieki z dziećmi. Ciasteczka misie sprawią im wiele radości!
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 260 g mąki
- 1 żółtko
- 100 g cukru pudru
- 30 g kakao
- 1 cukier wanilinowy
- 3-4 krople aromatu waniliowego
Dekoracja:
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- Kilka kropli mleka
PRZYGOTOWANIE
- Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtko, aromat i cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksować.
- Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto.
- Podzielić je na pół i do jednej połowy dodać kakao. Obie kulki zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Szklanką o średnicy 6 cm wyciąć 8 jasnych kółek i 8 ciemnych. Naczyniem o średnicy 3 cm wyciąć po 16 kółek z każdego koloru.
- 8 kółek o średnicy 3 cm przeciąć na pół (po jednym na jedno ucho). Pozostałe małe kółka utworzą buzię. Układać naprzemiennie kolorami.
- Piec 10-12 min w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć i ostudzić.
Lukier:
- Cukier wymieszać z kilkoma kroplami gorącego mleka. Czekoladę rozpuścić. Z lukru utworzyć oczy, dodając kroplę rozpuszczonej czekolady. Z czekolady tworzymy również nosek.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!