Falafele z frytkownicy beztłuszczowej smakują identycznie, jak takie smażone na głębokim tłuszczu, a według mnie nawet lepiej – bo nie ociekają właśnie zbędnym tłuszczem, a mimo wszystko są świetnie wypieczone na zewnątrz. Możemy je przyrządzić błyskawicznie i użyć do tortilli, czy też podać z warzywami lub hummusem.
Jakiś czas temu otrzymałam propozycję przetestowania frytkownicy marki Cosori. Pozwólcie, że recenzją i spostrzeżeniami podzielę się za jakiś czas, jak już sprawdzę wszystkie możliwości 🙂
Gdyby ktoś już był ciekawy to może sobie zajrzeć tutaj –www.cosori-polska.pl
Zapraszam po inne przepisy z frytkownicy beztłuszczowej tutaj 🙂
Składniki
- 400 g suszonej ciecierzycy
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie
- Ciecierzycę zalać na noc wodą w dużej misce (minimum 7 godzin).
- Na następny dzień wodę wylać.
- Cebulę pokroić na ćwiartki. Umieścić w malakserze o dużej mocy razem z ciecierzycą, pietruszką, czosnkiem i przyprawami. Jeśli mamy małe urządzenie to możemy to robić partiami. Zmielić wszystko, aż powstanie w miarę jednolita papka. Przełożyć do miski i schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce.
- Formować małe kulki o podobnej wielkości. Popsikać każdą kulką oliwą w sprayu lub posmarować pędzelkiem. Można też lekko natłuścić kratki frytkownicy. Ułożyć falafele we frytkownicy.
- Smażyć przez 15 minut w 190 stopniach (po 10 minutach obrócić falafele).
Podawać z hummusem lub warzywami lub np. w tortilli.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!