Faworki (chrust)
Faworki, bądź też chrust to obok pączków obowiązkowa pozycja w czasie karnawału. Najlepiej smakują na świeżo, dlatego wykonanie ich w domu daje nam możliwość cieszenia się ich smakiem jeszcze bardziej. Zapraszam też po inne przepisy na pyszne pączki tutaj.


Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej (600g)
- 8 żółtek
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
- 4 łyżki spirytusu
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Wszystkie składniki zagnieść.
- Następnie uderzać w ciasto wałkiem, najlepiej przez parę minut, aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto.
- Ciasto rozwałkować.
- Nożem do pizzy lub zwykłym tniemy ciasto na paski o szerokości ok. 2-3 cm a następnie każdy pasek na krótsze paseczki długości ok. 10 cm.
- W każdym paseczku na środku robimy pionowe nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec paska.
- Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzany oleju na rumiano z obu stron przez parę sekund.
- Posypujemy cukrem pudrem.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!