Pieczywo Kolacja Okazje Przekąski Przekąski słone Wytrawne wypieki

Focaccia pomidorowa

()

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, bardzo lubiane jako dodatek do obiadu albo sałatek. Podaje się je też jako przekąska sama w sobie z dodatkiem oliwy z oliwek. Istnieją różne rodzaje focacci, w zależności od regionu. Focaccia może być płaska i z bardziej suchego ciasta, zbliżonego do pizzy. Są też wersje bardziej pulchne. Ja mam dla Was dzisiaj właśnie propozycję tej drugiej. Focaccia pomidorowa jest pulchna i sprężysta. Swój delikatnie pomarańczowy kolor zawdzięcza przyprawie z suszonymi pomidorami, którą dodałam do ciasta.

Po inne wytrawne wypieki zapraszam tutaj 🙂

Focaccia pomidorowa
Focaccia pomidorowa

Składniki

  • 550 g mąki
  • 400 ml wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1-2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka przyprawy z suszonymi pomidorami (np. zioła toskańskie)

Przygotowanie

Składniki ciasto dokładnie wyrobić. Najlepiej w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego (3-4 minuty).

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią spożywczą, docisnąć talerzem i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc (moje stało ok. 10h).

Ciasto przełożyć do foremki (kwadratowa lub prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 h do wyrośnięcia.

Po tym czasie palcami zrobić w cieście dziurki. Na wierzchu ułożyć przekrojone pomidorki i oliwki. Posypać rozmarynem lub ziołami prowansalskimi i odrobią soli gruboziarnistej. Delikatnie skropić oliwą.

Piec przez 25-30 minut w 200 C.

Focaccia pomidorowa
Focaccia pomidorowa
Focaccia pomidorowa
Focaccia pomidorowa

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]