Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, bardzo lubiane jako dodatek do obiadu albo sałatek. Podaje się je też jako przekąska sama w sobie z dodatkiem oliwy z oliwek. Istnieją różne rodzaje focacci, w zależności od regionu. Focaccia może być płaska i z bardziej suchego ciasta, zbliżonego do pizzy. Są też wersje bardziej pulchne. Ja mam dla Was dzisiaj właśnie propozycję tej drugiej. Focaccia pomidorowa jest pulchna i sprężysta. Swój delikatnie pomarańczowy kolor zawdzięcza przyprawie z suszonymi pomidorami, którą dodałam do ciasta.
Po inne wytrawne wypieki zapraszam tutaj 🙂
Składniki
- 550 g mąki
- 400 ml wody
- 4 łyżki oliwy
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1-2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżka przyprawy z suszonymi pomidorami (np. zioła toskańskie)
Przygotowanie
Składniki ciasto dokładnie wyrobić. Najlepiej w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego (3-4 minuty).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią spożywczą, docisnąć talerzem i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc (moje stało ok. 10h).
Ciasto przełożyć do foremki (kwadratowa lub prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie palcami zrobić w cieście dziurki. Na wierzchu ułożyć przekrojone pomidorki i oliwki. Posypać rozmarynem lub ziołami prowansalskimi i odrobią soli gruboziarnistej. Delikatnie skropić oliwą.
Piec przez 25-30 minut w 200 C.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!