Mocno czekoladowe ciasto z płynnym środkiem. Przepis dostałam od mojej cioci z Francji, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze jest to, że jest dobre zarówno na ciepło, jak też mocno schłodzone z lodówki 🙂 Intensywny smak czekolady zapewnia mała ilość mąki, przez co konsystencja jest jeszcze bardziej czekoladowa 😉 Coś dla prawdziwych łasuchów 🙂
Składniki
- 75 g masła
- 150-200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 4 jajka
- 10 g mąki
- 75 g cukru
PRZYGOTOWANIE
- Masło i czekoladę rozpuścić (można razem).
- Żółtka utrzeć z cukrem.
- Białka ubić.
- Rozpuszczoną czekoladę i masło dodać do żółtek. Dobrze wymieszać.
- Następnie dodać ubite białka i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na końcu dodać mąkę i wszystko delikatnie wymieszać.
- Ciasto wlać do foremki (u mnie keksówka), wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zwiększyc temperaturę do 200 C. Piec 10 minut.