Frytki z batatów to doskonała alternatywa tych tradycyjnych. Smak jest zupełnie inny, ale to wcale nie znaczy, że gorszy 🙂
By frytki z batatów wyszły dobre należy przestrzegać kilku zasad.
Przede wszystkim ważne jest moczenie batatów przed pieczeniem, dzięki czemu pozbywamy się nadmiarowej skrobii.
Ważne jest też, by frytki solić dopiero po pieczeniu. Kolejność dodawania soli jest ważna, ponieważ posolenie ich przed pieczeniem sprawi, że bataty puszczą wodę i będą się bardziej gotować niż piec 🙂
Ja osobiście lubię dodatek parmezanu, fety lub sera koziego do frytek. Wyrazisty ser fajnie łączy się ze słodyczą batatów.
Po inne słone przekąski zapraszam tutaj 🙂
Składniki
- 2 duże bataty
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżki słodkiej papryki, czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
- opcjonalnie 50 g koziego sera, parmezanu lub fety
- opcjonalnie natka pietruszki
Przygotowanie
- Bataty obrać i pokroić w słupki.
- Zalać je zimną wodą i moczyć przez 1 godzinę.
- Po tym czasie frytki z batatów dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.
- Wrzucić je do miski, polać olejem i posypać przyprawami oraz skrobią. Dokładnie wymieszać.
- Frytki równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 30 minut w 220 stopniach.
- Po upieczeniu posolić. Można ewentualnie posypać natką pietruszki i rozdrobnionym serem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!