Te genialne brownie z masłem pistacjowym i kawałkami czekolady z pewnością przypadnie Wam do gustu! Przygotowanie jest mega proste, nie ma wielu składników, a brownie w smaku wychodzi rewelacyjne! Jest mocno czekoladowe, wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach!
Zapraszam też po przepisy na inne ciasta z czekoladą tutaj 🙂
Składniki na foremkę o średnicy ok 20 cm lub 20×20 cm
- 100 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao + 40 g gorzkiej czekolady
- 60 g mlecznej czekolady
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 40 g mąki
- 2 spore szczypty soli (2g)
Dodatkowo (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła pistacjowego lub innego dowolnego masła orzechowego
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół).
100 g gorzkiej czekolady i 60 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, aż zrobią się kremowe. Dodać mieszankę masła z czekoladą i zmiksować. Następnie dodać mąkę oraz sól i również dokładnie wymieszać.
Pozostałe 40 g gorzkiej czekolady posiekać na mniejsze kawałki i dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu łyżką rozprowadzić masło pistacjowe, tworząc szlaczki. Jeśli masło jest gęste to można rozrobić je z 1-2 łyżkami wody, to ułatwi rozprowadzanie.
Piec 35 minut.
Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!