Pyszne gnocchi w sosie pomidorowym warzywami i kurczakiem. Obowiązkowo posypane startym parmezanem!
Inne obiady znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 3-4 porcje
- 1 pierś z kurczaka
- 1 opakowanie gnocchi (ok 600g)
- 400-500 g passaty pomidorowej
- 1 papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
- parmezan tarty
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut.
Kurczaka doprawić czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i papryką. Dodać do warzyw i smażyć kolejne 5 minut. Wlać 100 ml i dusić pod przykryciem ok 5 minut. Wlać passatę, doprawić solą, pieprzem i dodać 1-2 łyżeczki cukru. Dusić pod przykryciem 10-15 minut, na małym ogniu.
Gnocchi ugotować według wskazówek na opakowaniu. Wymieszać z sosem. Podawać z tartym parmezanem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!