Gulasz wieprzowy węgierski to połączenie mięsa wieprzowego z dużą ilością świeżej i suszonej papryki. W tym przepisie kluczem do sukcesu jest długie marynowanie mięsa w przyprawach z dodatkiem oleju i cebuli. Tak przygotowane mięso jest niesamowicie wyraziste i aromatyczne. Drugim czynnikiem sukcesu jest długie gotowanie na małym ogniu, dzięki czemu mięso staje się kruche i rozpływa się w ustach. Co więcej, przepis jest niezwykle prosty i zawiera niewiele składników.
Gulasz sprawdzi się idealnie zarówno do placków po węgierski oraz jako danie samo w sobie, podany z kaszą bądź ziemniakami i ulubioną surówką.
Zapraszam tutaj po przepis na placek po węgiersku z użyciem tego przepisu 🙂
Składniki na 4-5 porcji
- 1 – 1,3 kg mięsa wieprzowego, najlepiej karkówka
- 3 średnie cebule
- 3 papryki czerwone
- 1/2 szklanki oleju
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę (kawałki około 2-3cm). Wrzucić do miski i wlać olej. Dodać 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 1/2 łyżeczki soli. Cebulę obrać i przekroić na pół, a następnie jeszcze raz na pół. Pokroić w drobne piórka. Dodać do miesa i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny pod przykryciem do lodówki, można nawet na całą noc (nawet lepiej).
Rozgrzać patelnię. Na suchą patelnię wrzucić mięso. Nie dodawać tłuszczu, ponieważ jest już olej w misce z mięsem. Mięso smażyć przez około 10-15 minut, aż zacznie się rumienić. Można smażyć mięso na dwa razy lub na dwóch patelniach. Ważne, żeby patelnia była wystarczająco duża, a mięso się nie dusiło, tylko faktycznie smażyło. Do mięsa wlać wino, zamieszać i smażyć około minuty.
Usmażone mięso wrzucić do dużego garnka. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, 2 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego. Doprawić 1 łyżeczką czosnku granulowanego, 1/2 – 1 łyżeczką soli oraz 1/2 łyżeczką pieprzu. Zalać wodą do momentu, żeby lekko zaczęła zakrywać zawartość garnka. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 – 2h (mięso powinno zacząć się rozpadać, a sos lekko zgęstnieć).
Gulasz podawać z plackami ziemniaczanymi, kaszą lub ziemniakami albo chlebem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!