Gulasz wieprzowy z grzybami
Dania główne

Gulasz wieprzowy z grzybami

()

Przepis na bardzo szybki i aromatyczny gulasz wieprzowy z grzybami. Dominujący smak grzybów nadaje całości wyjątkowy smak.
Idealny obiad na zabiegane popołudnie, nie wymaga dużych przygotować ani wielkiego poświęcenia czasu.

Gulasz wieprzowy z grzybami
Gulasz wieprzowy z grzybami

Składniki

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
  • 2 duże cebule
  • 70 g suszonych grzybów (podgrzybki i prawdziwki)
  • 1 duża marchew
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać. Posolić i zeszklić na maśle. Grzyby odcedzić (wody z grzybów nie wylewać!! będzie potrzebna do duszenia). 
  • Dodać je do cebuli. Marchew obrać i pokroić na cienkie talarki. Dodać do grzybów i cebuli. Całość smażyć przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając, można dodać trochę masła, żeby się nic nie przypaliło.
  • Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić usmażone mięso i zalać wodą z grzybów. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić ok. 25-30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Doprawić ewentualnie do smaku. 
  • Podawać na dowolny sposób, z chlebem, ryżem lub innymi dodatkami.

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *