Przepis na bardzo szybki i aromatyczny gulasz wieprzowy z grzybami. Dominujący smak grzybów nadaje całości wyjątkowy smak.
Idealny obiad na zabiegane popołudnie, nie wymaga dużych przygotować ani wielkiego poświęcenia czasu.
Składniki
- 1/2 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
- 2 duże cebule
- 70 g suszonych grzybów (podgrzybki i prawdziwki)
- 1 duża marchew
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor.
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Posolić i zeszklić na maśle. Grzyby odcedzić (wody z grzybów nie wylewać!! będzie potrzebna do duszenia).
- Dodać je do cebuli. Marchew obrać i pokroić na cienkie talarki. Dodać do grzybów i cebuli. Całość smażyć przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając, można dodać trochę masła, żeby się nic nie przypaliło.
- Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić usmażone mięso i zalać wodą z grzybów. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić ok. 25-30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Doprawić ewentualnie do smaku.
- Podawać na dowolny sposób, z chlebem, ryżem lub innymi dodatkami.