Gulasz wieprzowy z pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja. Pieczarki łączą się doskonale z mięsem z łopatki, które po długim gotowaniu samo się rozpada.
Zapraszam po inne przepisy na inne obiady tutaj 🙂
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka skrobii
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Przygotowanie
- Łopatkę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem. Smażyć przez 3-4 minuty, aż zacznie się rumienić.
- Dodać poszatkowaną cebulę i smażyć 2 minuty.
- Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i również smażyć 4-5 minut.
- Całość zalać wodą, wsypać 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki słodkiej papryki i 2 łyżeczki czosnku granulowanego.
- Gotować pod przykryciem przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając i dolewając wodę, gdy za bardzo odparuje.
- Na koniec gotowania wymieszać śmietanę z 2 łyżkami sosu z gulaszu oraz skrobią. Wlać mieszankę do mięsa i zagotować.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!