Gulasz wieprzowy
Ten przepis na prosty gulasz wieprzowy wyjdzie każdemu. Nie zawiera wielu składników, a smakuje naprawdę pysznie. Mięso w sosie własnym staje się delikatne i rozpada się. Gulasz możemy podać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej sprawdzi się mięso z łopatki wieprzowej.
Zapraszam po inne przepisy na inne dania tutaj 🙂


Składniki
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 2-3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Łopatkę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i smażyć mięso z każdej strony, aż zacznie się rumienić.
- Cebulę drobno poszatkować i dodać do mięsa. Smażyć na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mięso zalać wodą, aż będzie całe zakryte. Dodać 4-5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę pieprzu i trochę czosnku granulowanego.
- Gotować na małym ogniu 2 godziny pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
- Śmietanę wymieszać ze skrobią i dodać do gulaszu. Zagotować.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!