Pyszny i szybki gulasz z indyka z papryką i pieczarkami. Sprawdzi się z każdym dodatkiem – z kaszą, ziemniakami czy też chlebem 🙂
Inne mięsne obiady znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
- 500 – 600 g mięsa z uda z indyka
- 1 duża papryka czerwona
- 2 cebule
- 200 – 250 g pieczarek
- 1 por
- 400 ml bulionu drobiowego
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- ew. śmietana na końcu
PRZYGOTOWANIE
- Mięso umyć, odkroić wszelkie ścięgna, pokroić w kostkę i opruszyć lekko papryką słodką.
- Podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać posiekaną cebulkę i smażyć przez 2-3 minuty a następnie dusić pod przykryciem 10 minut. Przerzucić do rondelka.
- Paprykę i por pokroić, opruszyć odrobiną cukru i pieprzem i zeszklić na oliwie, dolać trochę bulionu i smażyć przez chwilę dalej. Dodać do mięsa.
- Następnie pokroić paprykę i pieczarki, opruszyć papryką słodką i również podsmażyć na oliwie, na końcu dodając trochę bulionu. Dodać do mięsa.
- Wlać resztę bulionu, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie i dusić ok. 20 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie doprawić gulasz do smaku, solą ew. papryką ostrą i dusić kolejne 15 min.
- Dodać dwie łyżki śmietany i gotować bez przykrycia, na małym ogniu ok. 5 minut.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!