Mam dla Was dzisiaj przepis na domowy hummus. Hummus z pieczonym burakiem smakuje rewelacyjnie. Sprawdzi się zarówno na śniadania do kanapek ale też jako przekąska do pieczywa czy warzyw. Domowy hummus smakuje dużo lepiej od kupnego a można go przygotować niezwykle łatwo i szybko.
Nie polecam kupować gotowanych buraków do hummusu – otrzymujemy wtedy trochę inną konsystencję.
Inne przepisy na przekąski znajdziecie tutaj 🙂


Składniki na ok. 450 g hummusu
- 200 g surowych buraków
- 240 g ciecierzycy z zalewy
- 35-40 g pasty tahini
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka kuminu (kmin rzymski mielony)
- 1 – 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- odrobina pieprzu
Przygotowanie
- Buraki obrać i zawinąć pojedynczo w folię aluminiową. Piec przez 1 godzinę w 200 C. Odwinąć z folii, pokroić na mniejsze kawałki i zostawić do ostudzenia.
- Odcedzoną ciecierzycę umieścić w misie malaksera razem z ostudzonymi burakami. Dodać tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz, cukier i kumin. Wszystko dokładnie zmiksować.
- Gotowy hummus możemy posypać czarnuszką lub sezamem.
- Hummus przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!