Babka piaskowa z tego przepisu jest puszysta i wilgotna. Zwieńczeniem jest pyszna polewa cytrynowa. Ciasto rozpada się w ustach.
Babka piaskowa to klasyk wśród wszystkich babek. Robi się ją przeważnie w okresie wielkanocnym, jednak jej uniwersalność i prostota sprawiają, że można ją robić cały rok. Są różne przepisy na babkę piaskową. Według mnie, najlepsze babki to takie, które nie są suche, tylko lekko wilgotne. Babka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. W tym przepisie „tajnym składnikiem” będącym gwarantem, że babka zachowa swoją wilgoć jest kremowy serek śmietankowy typu Philadelphia, choć nie musi to być akurat tej marki. Znajdziemy wiele zamienników, np. serek śmietankowy z Piątnicy, koniecznie ten w prostokątnym pudełeczku, nie ten „puszysty” przypominający Almette.
Polewa przypomina zwykły lukier. Zamiast wody, do cukru pudru dodajemy jednak cukier waniliowy, roztopione masło, sok wyciśnięty z cytryny oraz trochę mleka. Polewa jest świetna i idealnie pasuje do babki piaskowej. Jeśli ktoś woli to oczywiście może posypać babkę jedynie cukrem pudrem – też będzie super 🙂
Jeśli więc szukacie sprawdzonego przepisu na babkę piaskową, która ma się pojawić na świątecznym stole to zachęcam do wypróbowania poniższej propozycji. Tak jak wspomniałam, sprawdzi się też na co dzień, nie tylko od święta 🙂
Skąd się wzięło w ogóle pojęcie „babka piaskowa” ?
Upieczona z ciasta piaskowego babka piaskowa zupełnie nie musi mieć kształtu babki, żeby mogła zostać uznana za babkę. Może być również upieczona w foremce prostokątnej, tzw. keksówce. Określenie babka piaskowa wzięło się z niemieckiego: Sandkuchen to literalnie „piaskowe ciasto; piaskowy wypiek”. Określenie ciasto piaskowe, które również zapożyczyliśmy z języka niemieckiego (niem. die Sandmasse), używamy raczej w odniesieniu do masy, z której wypiekane jest ciasto. Naszym zachodnim sąsiadom, przedkładającym wypieki o cięższej konsystencji, ciasto to wydawało się zapewne lekkie, suche, sypkie, „rozsypujące się w ustach”, przez co powstało skojarzenie z piaskiem – przenieśliśmy określenie również do naszego języka i tak powstała babka piaskowa 🙂
(źródło: Narodowe Centrum Kultury)
Na pewno nie będzie to jedyny przepis na babkę, jaki wrzucę w najbliższym czasie, więc zaglądajcie 🙂
Polecam Wam też przepis na przepiękny i pyszny mazurek wielkanocny tutaj 🙂
Składniki na foremkę do babki z kominem o średnicy 22 cm
Ciasto
- 230 g miękkiego masła
- 170 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia (może być też np. serek „Twój smak” z Piątnicy) w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru
- 6 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
- 2 cukry waniliowe
- 375 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 80 ml mleka tłustego
Polewa (zamiast polewy ciasto można posypać cukrem pudrem)
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki mleka
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Ciasto
Piekarnik rozgrzać do 175 C. Bardzo dokładnie natłuścić i oprósz mąką formę do pieczenia. Strzepać nadmiar mąki.
W misie miksera połączyć miękkie masło, serek śmietankowy, cukier waniliowy i cukier, a następnie ubijać na średnich obrotach, aż masa będzie dobrze połączona i nabierze jasnego koloru.
Dodawać jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu (około 10 sekund na średnich obrotach po każdym dodaniu). Zeskrobać boki i dno miski. Masa powinna być bardzo gładka, jasna i kremowa.
W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Mieszając na niskich obrotach miksera, dodawać na przemian mieszaninę mąki oraz mleko do masy maślanej, zaczynając i kończąc na mieszaninie mąki (najlepiej mąkę dodać w trzech częściach, a mleko w dwóch). Wlać ciasto do przygotowanej foremki i piec w przez 50-60 minut lub do momentu, gdy drewniany szpikulec wbity w najgrubszą część ciasta wyjdzie czysty lub (najlepiej) z kilkoma wilgotnymi okruchami.
Pozostawić do ostygnięcia na 15-30 minut, a następnie ostrożnie odwrócić na kratkę do chłodzenia, aby ciasto całkowicie ostygło przed pokryciem go polewą.
Polewa
Masło roztopić i dodać cukier waniliowy. Wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Masło, mleko oraz sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Dokładnie wymieszać i gotową polewą polać ciasto. Zostawić do zastygnięcia polewy.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
o zgrozo ile cukru litości !!!!
tak, w tym przepisie jest dużo cukru to prawda 🙂 ale nie widzę przeszkód, żeby dać go mniej, wtedy będzie mniej słodkie, jeśli ktoś tak woli 🙂
A mi się wszystko zwarzyło.
Ciasto po dodaniu jajek może się lekko rozwarstwić, ale dodanie suchych składników niweluje ten problem. W którym momencie się Pani zwarzyło ciasto?
Witam czy zamiast masła można dodać tyle samo oleju ?
Dzień dobry, olej ma większą zawartość tłuszczu od masła, więc proponowałabym zmniejszenie ilości do 170-180 ml oleju.