Jabłecznik francuski, znany we Francji pod nazwą Gateaux invisible aux pommes. Jest zupełnie niepodobny do klasycznych jabłeczników. Środek tego ciasta przypomina w smaku i konsystencji upieczonego naleśnika. Przez to jednak jest cały czas wilgotne i soczyste.
Wszelkie przepisy pochodzące z kuchni francuskiej są mi bardzo bliskie, dlatego też gorąco zachęcam do wypróbowania.
W zależności czy upieczemy je na dużej czy małej tortownicy to będzie grubsze bądź chudsze – u mnie tortownica miała większą średnicę więc wyszło cieńsze, jednak zdarzało mi się piec też na takiej, która miała 20 cm i wówczas ciasto wychodzi wyższe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Inne ciasta z jabłkami znajdziecie tutaj 🙂

Składniki
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dużych jabłek (dobrze jest użyć różnych odmian jabłek, ja kupiłam każde jabłko z innego rodzaju – wtedy smak wychodzi niepowtarzalny :))
- 120 g masła
- 3 jajka
- 125 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki rumu
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 °C (160 °C termoobieg).
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i cienkie plasterki.
Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
Ubić jajka z cukrem do uzyskania piany, dodać rum i cukier waniliowy oraz połowę masła i mieszankę mąki i dalej ubijać. Wymieszać z pozostałą mąką i masłem.
Dodać jabłka i zamieszać łyżką.
Wyłożyć formę (najlepiej 20 cm – ale może być też większa) papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez 50 – 60 minut, aż stanie się złotobrązowe, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!