Ten pyszny jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką jest banalnie prosty i zachwyci Waszych gości. Ciasto jest delikatne. Do jabłek nie dodawałam żadnych dodatków, przez co smak jest bardzo subtelny i delikatny. Ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem. Smakuje doskonale!
Zapraszam też po inne przepisy na jabłeczniki tutaj 🙂
Składniki na blaszkę 30×40 cm
- 400 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek
Przygotowanie
Jabłka
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w dużym rondlu i dolać 100 ml wody. Jabłka prażyć do miękkości na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ja zazwyczaj prażę tak długo, aż połowa jabłek zaczyna się samoistnie rozpadać.
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść lub wyrobić w malakserze. Podzielić na pół. Jedną połowę ciasta wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Drugą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i również schłodzić w lodówce.
Schłodzone w blaszce ciasto podpiec w 190 stopniach (góra/dół) przez 20 minut.
Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie uprażone jabłka. Pozostałą część ciasta „skubać” lub zetrzeć na jabłka, tworząc kruszonkę.
Piec 30 minut w 190 stopniach (góra/dół)
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!