Przepis na jabłecznik szwajcarski pochodzi z mojego starego notatnika. Przepis tak stary, że nawet ciężko mi sobie przypomnieć skąd się wziął w moich zapiskach 🙂 Jabłecznik bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto wychodzi smaczne i puszyste. Polecam wszystkim miłośnikom jabłeczników i szarlotek 😉
Inne jabłeczniki znajdziecie tutaj 🙂

Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 200 g mąki
- Cukier wanilinowy
- Ew. 2-3 krople aromatu waniliowego
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 5 jabłek
- 2 łyżki whiskey
- Cukier trzcinowy i cynamon do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Skropić whiskey.
- Masło utrzeć z cukrami i solą do momentu, aż powstanie kremowa masa.
- Stopniowo dodawać po jednym jajku. Dokładnie zmiksować.
- Dodawać powoli mąkę, cały czas mieszając. Można dodać aromat waniliowy.
- Na końcu dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
- Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 40-50 minut w 180 stopniach C.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!