Jabłecznik z budyniem
To dość znane, choć nie tak popularne połączenie. A szkoda, bo ciasto jest naprawdę przepyszne. Budyń idealnie łączy się z kruchym ciastem i jabłkami, dodaje całości wilgotności.
Zapraszam po inne przepisy na inne jabłeczniki tutaj 🙂


Składniki na formę 30×35 cm
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g schłodzonego masła
- 5 żółtek
Masa budyniowa:
- 4 szklanki mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku bez cukru
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 8-9 jabłek
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ciasto
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść lub wyrobić w malakserze.
- Podzielić na pół, jedną połowę owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
- Drugą połową wyłożyć blaszkę do pieczenia, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
- Nakłuć widelcem i schłodzić w zamrażarce lub lodówce przez godzinę.
- Schłodzone ciasto podpiec przez 15 minut w 200 stopniach.
Jabłka
- Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne.
- Pokroić na ćwiartki a następnie w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 czubate łyżki masła.
- Jabłka wymieszać z 4 łyżkami cukru.
- Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć około 15 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
- Jabłka wyłożyć na podpieczony spód.
Masa budyniowa
- Budyń z cukrem wymieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować. Gdy mleko zaczyna wrzeć, wlać mieszankę budyniową i gotować dalej, cały czas mieszając, aż budyń będzie gęsty i jednolity.
- Gorący budyń wylać na jabłka.
- Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.
- Piec 55 minut w 160 stopniach (góra dół)


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!