()

Jabłecznik z budyniem

To dość znane, choć nie tak popularne połączenie. A szkoda, bo ciasto jest naprawdę przepyszne. Budyń idealnie łączy się z kruchym ciastem i jabłkami, dodaje całości wilgotności.

Zapraszam po inne przepisy na inne jabłeczniki tutaj 🙂

Jabłecznik z budyniem
Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem
Jabłecznik z budyniem

Składniki na formę 30×35 cm

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g schłodzonego masła
  • 5 żółtek


Masa budyniowa:

  • 4 szklanki mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku bez cukru
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego


Dodatkowo:

  • 8-9 jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Ciasto

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść lub wyrobić w malakserze.
  2. Podzielić na pół, jedną połowę owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
  3. Drugą połową wyłożyć blaszkę do pieczenia, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
  4. Nakłuć widelcem i schłodzić w zamrażarce lub lodówce przez godzinę.
  5. Schłodzone ciasto podpiec przez 15 minut w 200 stopniach.

Jabłka

  1. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne.
  2. Pokroić na ćwiartki a następnie w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 czubate łyżki masła.
  4. Jabłka wymieszać z 4 łyżkami cukru.
  5. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć około 15 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
  6. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód.

Masa budyniowa

  1. Budyń z cukrem wymieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować. Gdy mleko zaczyna wrzeć, wlać mieszankę budyniową i gotować dalej, cały czas mieszając, aż budyń będzie gęsty i jednolity.
  2. Gorący budyń wylać na jabłka.
  3. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.
  4. Piec 55 minut w 160 stopniach (góra dół)

Jabłecznik z budyniem
Jabłecznik z budyniem
Jabłecznik z budyniem
Jabłecznik z budyniem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *