Jabłecznik
Ten jest przepyszny i bardzo prosty! Jabłecznik z ucieranego ciasta a pomiędzy delikatny, aksamitny mus jabłkowy. Całość komponuje się idealnie, ciasto rozpływa się w buzi!
Zapraszam po inne przepisy na inne jabłeczniki tutaj 🙂


Składniki na formę 30×40 cm
Ciasto
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 150 g mąki pszennej
- 190 g skrobi ziemniaczanej
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe
- 2 kg obranych jabłek, bez gniazd nasiennych
- 7-8 łyżek cukru
Przygotowanie
Ciasto
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym przez 4 minuty.
- Białka oddzielić od żółtek. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skrobią. Dodać do ciasta i zmiksować.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wymieszać z resztą ciasta szpatułką, bardzo delikatnie.
- Połowę ciasta wlać do wyłożonej papierem blaszki.
Nadzienie jabłkowe
- Obrane jabłka bez gniazd nasiennych drobno pokroić w kostkę lub rozdrobnić w malakserze.
- Wrzucić do dużego garnka i wsypać 7-8 łyżek cukru (w zależności czy jabłka są bardzo kwaśne czy nie – jeśli jabłka nie są kwaśne to cukier można pominąć).
- Jabłka prażyć tak długo, dość często mieszając, aż zaczną się rozpadać i powstanie gęsty mus. Dla aksamitnej konsystencji jabłka można na koniec zblendować.
- Ostudzić.
- Nadzienie nakładać łyżką na ciasto, delikatnie wyrównując.
- Przykryć drugą połową ciasta i również delikatnie wyrównać.
- Piec 50 minut w 180 stopniach (góra/dól).


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!