()

Jajko w koszulce po turecku, coś pysznego! Jajko ugotowane w koszulce, na jogurcie greckim, z odrobiną czosnku i paprykowej oliwy, do tego świeże pieczywo.. BAJKA! 🙂 i całość gotowa w 5 min! Idealny przepis na śniadanie!

Zapraszam po inne przepisy na śniadania tutaj 🙂

Jajko w koszulce po turecku
Jajko w koszulce po turecku

Składniki na 1 porcję

  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • odrobina słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Jajko wbijamy do małej miseczki.
  • W rondlu gotujemy 0,5 litra wody z 1 łyżką octu.
  • W drugiej miseczce mieszamy 1-2 łyżki jogurtu greckiego z 1 ząbkiem czosnku, przeciśniętym przez praskę. Skrapiamy jogurt oliwą wymieszaną ze słodką papryką.
  • Gdy woda się zagotuje, jedną łyżką mieszamy na środku, tworząc mały „wir”. Drugą ręką wlewamy jajko do wody, starając się robić to jak najbliżej powierzchni wody. Jajko gotujemy 2 minuty.
  • Odcedzamy łyżką i kładziemy na jogurcie. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem.
Jajko w koszulce po turecku
Jajko w koszulce po turecku

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *