Śniadanie Kolacja Przekąski Przekąski słone

Jajko w koszulce po turecku

()

Jajko w koszulce po turecku, coś pysznego! Jajko ugotowane w koszulce, na jogurcie greckim, z odrobiną czosnku i paprykowej oliwy, do tego świeże pieczywo.. BAJKA! 🙂 i całość gotowa w 5 min! Idealny przepis na śniadanie!

Zapraszam po inne przepisy na śniadania tutaj 🙂

Jajko w koszulce po turecku
Jajko w koszulce po turecku

Składniki na 1 porcję

  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • odrobina słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Jajko wbijamy do małej miseczki.
W rondlu gotujemy 0,5 litra wody z 1 łyżką octu.
W drugiej miseczce mieszamy 1-2 łyżki jogurtu greckiego z 1 ząbkiem czosnku, przeciśniętym przez praskę. Skrapiamy jogurt oliwą wymieszaną ze słodką papryką.
Gdy woda się zagotuje, jedną łyżką mieszamy na środku, tworząc mały „wir”. Drugą ręką wlewamy jajko do wody, starając się robić to jak najbliżej powierzchni wody. Jajko gotujemy 2 minuty.
Odcedzamy łyżką i kładziemy na jogurcie. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem.

Jajko w koszulce po turecku
Jajko w koszulce po turecku

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]