Jajko w koszulce po turecku, coś pysznego! Jajko ugotowane w koszulce, na jogurcie greckim, z odrobiną czosnku i paprykowej oliwy, do tego świeże pieczywo.. BAJKA! 🙂 i całość gotowa w 5 min! Idealny przepis na śniadanie!
Zapraszam po inne przepisy na śniadania tutaj 🙂


Składniki na 1 porcję
- 1 jajko
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- odrobina słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Jajko wbijamy do małej miseczki.
- W rondlu gotujemy 0,5 litra wody z 1 łyżką octu.
- W drugiej miseczce mieszamy 1-2 łyżki jogurtu greckiego z 1 ząbkiem czosnku, przeciśniętym przez praskę. Skrapiamy jogurt oliwą wymieszaną ze słodką papryką.
- Gdy woda się zagotuje, jedną łyżką mieszamy na środku, tworząc mały „wir”. Drugą ręką wlewamy jajko do wody, starając się robić to jak najbliżej powierzchni wody. Jajko gotujemy 2 minuty.
- Odcedzamy łyżką i kładziemy na jogurcie. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!