Jajko w koszulce po turecku, coś pysznego! Jajko ugotowane w koszulce, na jogurcie greckim, z odrobiną czosnku i paprykowej oliwy, do tego świeże pieczywo.. BAJKA! 🙂 i całość gotowa w 5 min! Idealny przepis na śniadanie!
Zapraszam po inne przepisy na śniadania tutaj 🙂
Składniki na 1 porcję
- 1 jajko
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- odrobina słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajko wbijamy do małej miseczki.
W rondlu gotujemy 0,5 litra wody z 1 łyżką octu.
W drugiej miseczce mieszamy 1-2 łyżki jogurtu greckiego z 1 ząbkiem czosnku, przeciśniętym przez praskę. Skrapiamy jogurt oliwą wymieszaną ze słodką papryką.
Gdy woda się zagotuje, jedną łyżką mieszamy na środku, tworząc mały „wir”. Drugą ręką wlewamy jajko do wody, starając się robić to jak najbliżej powierzchni wody. Jajko gotujemy 2 minuty.
Odcedzamy łyżką i kładziemy na jogurcie. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!