Błyskawiczny, jednogarnkowy makaron z mięsem mielonym i warzywami to ekspresowy obiad, który przygotujemy nie brudząc przy tym miliona garnków i patelni – wszystko robimy w jednym naczyniu 🙂 Najlepiej użyć mięsa wołowego, ale nada się również wieprzowo-wołowe. Jeśli lubicie dania jednogarnkowe to ten przepis jest idealny dla Was 🙂
Inne obiady z makaronem znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 3-4 porcje
- 1/2 – 3/4 opakowania makaronu penne
- 500 g mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowo-wołowe)
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka pomidorów krojonych lub pulpy pomidorowej
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 60 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, czosnek granulowany, czubryca, cukier
- parmezan do posypania
Przygotowanie
- Cebulę drobno pokroić i zeszklić parę minut na łyżce oleju. Dodać mięso i smażyć aż zacznie robić się brązowe. Doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa i smażyć razem przez parę minut. Następnie dodać odsączony groszek oraz krojone pomidory. Doprawić 1-2 łyżeczkami soli, pieprzem, czubrycą i 2 łyżeczkami cukru. Wlać 500 ml wody. Następnie wsypać makaron, dokładnie zamieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem zgodnie z czasem, wskazanym na opakowaniu makaronu (u mnie 10 minut). Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprawić jeszcze ewentualnie do smaku.
- Posypać startym parmezanem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!