Ten przepis na jogurtowe ciasto cytrynowe jest genialny. Ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach. Efekt wow robi tutaj cytrynowa kruszonka i cytrynowy lukier. Szczególnie cytrynowy lukier dodaje ciastu świeżości. Jest naprawdę pyszne i żałuję, że tak długo czekałam, żeby wypróbować ten przepis, który znalazłam w internetach już jakiś czas temu. Ale zawsze decydowałam się na „bardziej wymyślne ciasta”. A tu widzicie, sprawdza się jak zawsze zasada, że w prostocie siła i takie proste ciasto jogurtowe może nas naprawdę miło zaskoczyć.
Polecam ciasto do sobotniej kawki, ale naprawdę śmiało można je też zrobić na przybycie gości – nikt nie będzie zawiedziony a ciasto jest proste i szybkie 🙂
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
Kruszonka cytrynowa
- 20 g masła, roztopionego
- 35 g mąki
- 35 g cukru pudru
- Skórka z jednej dużej cytryny
Ciasto
- 210 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru
- Skórka z jednej dużej cytryny
- Szczypta soli
- 120 ml oleju roślinnego
- 2 duże jajka, temperatura pokojowa
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 120 ml pełnotłustego jogurtu greckiego
Lukier cytrynowy
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 180 C. Tortownicę o wymiarach 26 cm natłuścić masłem, opruszyć mąką i dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Najpierw przygotuj kruszonkę cytrynową. W małej misce połącz roztopione masło, mąkę, cukier i skórkę z cytryny, aż powstanie miękka kruszonka. Będzie wyglądała jak mokry piasek. Odłóż na bok.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i sól. Wymieszaj krótko, aby się połączyły.
- Do misy miksera dodaj olej, jajka i sok z cytryny. Ubijaj krótko, aby rozbić żółtka. Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj. Dodaj jogurt i również delikatnie wymieszaj szpatułką, aż do połączenia – ale uważaj, aby nie przesadzić z mieszaniem. Można to zrobić mikserem ale na wolnych obrotach i bardzo bardzo krótko, tylko do połączeni się składników. Ciasto będzie dość gęste.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Posyp równomiernie kruszonką na wierzchu ciasta.
- Piecz ciasto przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka wyjdzie suchy.
- Przełóż ciasto na kratkę do ostygnięcia.
- Aby zrobić polewę, wymieszaj cukier i sok z cytryny. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj dodatkową łyżkę soku z cytryny. Skropić lukrem całe ostudzone ciasto.
- Ciasto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie wyschło.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Wygląda prosto i pysznie 🙂
A czy można dodać np brzoskwinie z puszki? Nie wyjdzie zakalec?
Dzień dobry, niestety nie wiem, nie próbowałam 🙂
możesz. Przed wrzuceniem ich do ciasta dokładnie je wysusz papierowym ręcznikiem. Unikniesz zakalca.