Kapusta zasmażana to popularny dodatek obiadowy do wielu dań. Mi bardzo rzadko smakuje gdzieś kapusta zasmażana, dlatego dopracowałam swoje proporcje i sposób przyrządzenia, który w pełni odpowiada moim kubkom smakowym – jestem ciekawa czy Waszym też 🙂
Zapraszam też po inne przepisy obiadowe tutaj 🙂
Składniki
- 1 średnia kapusta biała
- 100 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, cukier
- pęczek koperku
Przygotowanie
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni na oleju. Dodać poszatkowaną drobno kapustę i smażyć przez minutę. Zalać wodą do wysokości kapusty. Gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie miękka. Pilnować, by woda nie odparowała i ewentualnie dolewać trochę.
Gdy kapusta zmięknie, odlać wodę, ale koniecznie ją zachować (ok. 400 ml).
Masło roztopić na patelni i dodać mąkę. Dokładnie rozetrzeć, aż powstanie gęsta, gładka papka. Dodać wodę po gotowaniu kapusty i dokładnie wymieszać, do gładkiej konsystencji. Dodać do kapusty.
Dodać posiekany koperek, sól, pieprz, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać.
Kapustę podawać na ciepło jako dodatek obiadowy.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!