Karmelowy przekładaniec bez pieczenia to pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach, które składa się z kilku warstw smakowych. Kakaowe herbatniki przełożyłam kremem budyniowym o smaku śmietankowym, następnie położyłam kolejną warstwę herbatników. Na to wyłożyłam krem budyniowy, tym razem o smaku słonego karmelu (taki budyń jakiś czas temu znalazłam w biedronce 🙂 Na to kolejna warstwa herbatników. Na to dżem porzeczkowy i ubita śmietanka z nutą wanilii. Całość jest posypana siekanymi migdałami lub innymi orzechami 🙂
Ciasto należy raczej do tych słodkich, dlatego idealnie sprawdzi się do kawy, choć na szczęście dżem z czarnej porzeczki trochę pomaga przełamać słodycz 🙂
Polecam też klasykę ciast bez pieczenia – ciasto góra lodowa tutaj 🙂
Składniki na foremkę 25×30 cm
Krem śmietankowy
- 1 budyń o smaku śmietankowym (opakowanie 40g)
- 380 ml mleka
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 50-60 g cukru
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
Krem karmelowy
- 1 budyń o smaku słony karmel (opakowanie 40g)
- 380 ml mleka
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 50-60 g cukru
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
Śmietanka
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
- ok 450 g herbatników kakaowych (niecałe 2 opakowania np. z Biedronki)
- 260 g dżemu porzeczkowego (może być też malinowy)
- 50 g siekanych migdałów (lub innych orzechów)
Przygotowanie
Krem śmietankowy
Od 380 ml mleka odlać ok 180 ml i rozpuścić w nim budyń żółtko i mąkę. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować i wlać mieszankę budyniową. Mieszać na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. W tym momencie można (co polecam) zmiksować gotowy budyń blenderem ręcznym lub w malakserze, dzięki temu uzyskamy idealnie gładki budyń bez grudek. Budyń przelać do miseczki i ostudzić, koniecznie pod przykryciem, do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas ucierając.
Krem karmelowy
Od 380 ml mleka odlać ok 180 ml i rozpuścić w nim budyń żółtko i mąkę. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować i wlać mieszankę budyniową. Mieszać na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. W tym momencie można (co polecam) zmiksować gotowy budyń blenderem ręcznym lub w malakserze, dzięki temu uzyskamy idealnie gładki budyń bez grudek. Budyń przelać do miseczki i ostudzić, koniecznie pod przykryciem, do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas ucierając.
Przełożenie ciasta
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód warstwę herbatników. Na to wyłożyć krem śmietankowy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki rozprowadzić równomiernie krem karmelowy i przykryć ponownie warstwą herbatników. Herbatniki delikatnie wysmarować dżemem porzeczkowym.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. W trakcie ubijania wlać delikatnie sok z cytryny, cały czas ubijając. W lecie można dodać do śmietanki stabilizator (śmietan fix). Ubitą śmietankę rozprowadzić równomiernie na dżem porzeczkowy.
Posypać siekanymi orzechami.
Ciasto schłodzić w lodówce minimum kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Najlepiej smakuje po 2 dniach, jak już wszystko się ze sobą „przegryzie”.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!