Karpatka
Dziś mam dla Was przepis na pyszną i klasyczną Karpatkę. Karpatka to polskie ciasto, które cieszy się ogromną popularnością z powodu pysznego ciasta parzonego, delikatnego kremowego nadzienia i niebiańskiego smaku.
Przygotowanie Karpatki może wydawać się nieco skomplikowane, ale w rzeczywistości jest bardzo proste, jeśli przestrzegamy dokładnie instrukcji. A gwarantuję, że efekt końcowy jest warty każdego wysiłku!
Zapraszam po inne przepisy na ciasta z kremem tutaj 🙂


Składniki na foremkę 25×30 cm
Ciasto
- 125 g masła
- 250 g wody
- 130 g mąki pszennej
- 5 jajek
- szczypta soli
Krem
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 500 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- aromat waniliowy
Przygotowanie
Ciasto
- Wodę z masłem i solą zagotować w garnku.
- Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż ciasto zrobi się jednolite i zacznie odchodzić od brzegów. Odstawić pod przykryciem do całkowitego ostudzenia.
- Po tym czasie wbijać po jednym jajku, cały czas miksując, aż do połączenia wszystkich składników.
- Połowę ciasta wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić szpatułką.
- Piec 20 minut w 230 stopniach (góra/dół).
- Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Krem
- 400 ml mleka zagotować ze śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym.
- Pozostałe mleko zmiksować z odrobiną aromatu waniliowego, mąką, skrobią i żółtkami. Masę wlać do zagotowanego mleka i dokładnie mieszać, aż budyń będzie gładki i bez grudek.
- Budyń przykryć dokładnie folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wykończenie
- Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misie miksera. Dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu i zmiksować do połączenia.
- Krem wyłożyć na jeden blat ciasta.
- Przykryć drugim blatem.
- Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!