Klasyczny sernik z twarogu z wiaderka to prosty sernik na spodzie z ciasteczek. Nie zawiera zbędnych dodatków, jest szybki w wykonaniu i niesamowicie smaczny. Konsystencja jest bardzo delikatna i kremowa.
Zapraszam też po przepisy na inne serniki tutaj 🙂
Składniki na tortownicę 25 cm
Spód
- 250 g zbożowych ciastek (np. Belvita, Sante, Vitanella z Biedronki itp)
- 100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 240 ml śmietanki kremówki 30 %
- 4 jajka + 1 żółtko
- 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40g)
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie
Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w 180 C.
Twaróg zmiksować na wolnych obrotach z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać jajko, jedno po drugim, za każdym razem miksując pomiędzy kolejnym dodaniem. Dodać śmietankę i wymieszać. Na końcu dodać budynie i delikatnie, bardzo dokładnie wymieszać masę serową.
Piec 60 minut w 180 C.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!