Kluski leniwe
To szybkie kluski, składające się głównie z twarogu, w odróżnieniu do kopytek, do których dodaje się ziemniaki. Leniwe przeważnie spożywa się na słodko, z dodatkiem bułki tartej i masła – przynajmniej u mnie w domu zawsze tak się je podawało 🙂
Zapraszam po inne przepisy na inne dania tutaj 🙂


Składniki na 2 porcje
- 250 g tłustego twarogu w kostce
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
- Twaróg, jajko, mąkę, skrobię i sól wyrobić ręcznie, choć najlepiej wykorzystać mikser lub malakser.
- Ciasto wychodzi dosyć klejące, nie powinniśmy jednak dosypywać mąki, ponieważ kluski wyjdą bardzo twarde.
- Na stolnicy wysypać mąkę i wyłożyć wyrobione ciasto, lekko obtoczyć je w mące i zacząć formować równy wałek z ciasta.
- Pokroić go nożem na równe kawałki.
- Wodę posolić 1 łyżeczką soli i zagotować.
- Wrzucić kluski i gotować 3 minuty.
- Odcedzić.
- Masło roztopić na patelni i dodać mąkę, wymieszać i wyłożyć na kluski.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!