Dodatki Dania główne Kolacja Wegetariańskie

Kopytka

()

Kopytka

Tradycyjny przepis na kopytka z ziemniaków – jak zrobić pyszne i puszyste kopytka w domu. To uniwersalny dodatek do obiadu! Zapraszam po inne przepisy na inne dodatki tutaj 🙂

Kopytka
Kopytka

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować, lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę.
  2. Dodać jajko, mąkę pszenną, makę ziemniaczaną i sól i wyrobić elastyczne ciasto, które nie powinno się kleić do ręki.
  3. Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat.
  4. Podzielić na kilka części i każda rolujemy w rulon o grubości ok 3 cm.
  5. Rulon kroimy na mniejsze kawałki.
  6. Kopytka wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 1,5 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Kopytka

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]