Kopytka
Tradycyjny przepis na kopytka z ziemniaków – jak zrobić pyszne i puszyste kopytka w domu. To uniwersalny dodatek do obiadu! Zapraszam po inne przepisy na inne dodatki tutaj 🙂
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać i ugotować, lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę.
- Dodać jajko, mąkę pszenną, makę ziemniaczaną i sól i wyrobić elastyczne ciasto, które nie powinno się kleić do ręki.
- Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat.
- Podzielić na kilka części i każda rolujemy w rulon o grubości ok 3 cm.
- Rulon kroimy na mniejsze kawałki.
- Kopytka wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 1,5 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!