Korzenne brownie z suszonymi śliwkami
Przepis na korzenne brownie z suszonymi śliwkami znalazłam w zeszłym roku i wtedy też robiłam je pierwszy na Święta. Jest rewelacyjne. Jeśli ktoś lubi piernik, to gorąco polecam ten przepis. Dodatek suszonych śliwek pasuje w punkt, a samo ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe, przy czym wyraźnie czuć nutę piernika.
Po inne świąteczne inspiracje zapraszam tutaj 🙂
Składniki
- 200 g masła
- 1-2 łyżek przyprawy piernikowej
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 270 g drobnego cukru
- 135 g mąki
- szczypta soli
- 150 g suszonych śliwek (ja dałam trochę więcej)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
- Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić w rondelku z czekoladą, dodać przyprawę do piernika i wymieszać.
- Jajka utrzeć z cukrem. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować.
- Dodać mąkę i sól i dokładnie wymieszać.
- Dodać drobno pokrojone śliwki i wymieszać.
- Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika.
- Piec przez ok. 30-35 minut.
Inspiracja na ten przepis pochodzi stąd.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!