Kostka cytrynowa z mleka zagęszczonego to proste ciasto cytrynowe z tylko 5 składników! Z masła i zmielonych ciastek robimy spód, natomiast krem cytrynowy przygotujemy z zagęszczonego mleka, soku z cytryny oraz jajek. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i mocno cytrynowe w smaku. Konsystencja jest bardzo kremowa i niesamowicie delikatna, przypomina trochę sernik, ale to jednak coś zupełnie innego, nietypowego. Polecam spróbować 🙂
Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na foremkę kwadratową 24×24 lub okrągłą tortownicę
Spód
- 250 g ciastek zbożowych (ciastka śniadaniowe typu Bellvita, Vitanella, Sante)
- 100 g rozpuszczonego masła
Krem cytrynowy
- 400 g słodzonego mleka zagęszczonego
- 130 g soku z cytryny (użyłam gotowego soku Limmi)
- 4 jajka
Przygotowanie
Ciasteczka drobno zmielić w malakserze. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać, przyklepując łyżką. Piec 8-9 minut w 180 C, lekko ostudzić.
Jajka, sok z cytryny i mleko zagęszczone umieścić w misie miksera i miksować na wysokich obrotach przez około 5 minut. Krem będzie bardzo bardzo rzadko. Wylać go na podpieczony spód. Piec przez 15 minut w 160 C z termoobiegiem lub 180 C bez termoobiegu.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!