Ciasta Kruche Z kremem Z owocami

Kostka cytrynowa z mleka zagęszczonego

()

Kostka cytrynowa z mleka zagęszczonego to proste ciasto cytrynowe z tylko 5 składników! Z masła i zmielonych ciastek robimy spód, natomiast krem cytrynowy przygotujemy z zagęszczonego mleka, soku z cytryny oraz jajek. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i mocno cytrynowe w smaku. Konsystencja jest bardzo kremowa i niesamowicie delikatna, przypomina trochę sernik, ale to jednak coś zupełnie innego, nietypowego. Polecam spróbować 🙂

Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂

Kostka cytrynowa z mleka zagęszczonego
Kostka cytrynowa z mleka zageszczonego 2 1
Kostka cytrynowa z mleka zagęszczonego
Kostka cytrynowa z mleka zagęszczonego

Składniki na foremkę kwadratową 24×24 lub okrągłą tortownicę

Spód

  • 250 g ciastek zbożowych (ciastka śniadaniowe typu Bellvita, Vitanella, Sante)
  • 100 g rozpuszczonego masła

Krem cytrynowy

  • 400 g słodzonego mleka zagęszczonego
  • 130 g soku z cytryny (użyłam gotowego soku Limmi)
  • 4 jajka

Przygotowanie

Ciasteczka drobno zmielić w malakserze. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać, przyklepując łyżką. Piec 8-9 minut w 180 C, lekko ostudzić.

Jajka, sok z cytryny i mleko zagęszczone umieścić w misie miksera i miksować na wysokich obrotach przez około 5 minut. Krem będzie bardzo bardzo rzadko. Wylać go na podpieczony spód. Piec przez 15 minut w 160 C z termoobiegiem lub 180 C bez termoobiegu.

Kostka cytrynowa z mleka zagęszczonego
Kostka cytrynowa z mleka zagęszczonego
Kostka cytrynowa z mleka zagęszczonego
Kostka cytrynowa z mleka zagęszczonego

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]